Het beste uit de natuur

Een bijenvolk leeft in een kolonie waarbij elk individu een taak heeft.

Elk bijen volk heeft een koningin die 4 tot 5 jaar oud wordt.

Werksters en darren die ongeveer 6 weken oud worden. De koningin legt in het voorjaar tot wel 2000 eitjes per dag. Verder zijn er de werksters en darren, darren zijn er enkel om koninginnen te bevruchten maar de werksters hebben vele taken die ze verdeeld over hun leeftijd moeten uitvoeren. Hier een opsomming van hun taken:

Zijn ze 1 tot 3 dagen dan moeten ze de cellen poetsen voor het toekomstig broed

3 tot 12 dagen dan gaan ze de larven voeren, de koningin verzorgen en bv de broedcellen verzegelen

Vanaf dag 12 ratenbouw, was zweten, kast ventileren poetsen en opruimen, de wacht houden bij de vliegopening en stuifmeel in de cellen aanduwen

Vanaf dag 20 gaan ze stuifmeel en nectar verzamelen en naar de kast brengen, dit doen ze tot ongeveer dag 42 dit is het tijdstip dat de werksters gaan sterven

Bijen zijn wereldwijd de onmisbare schakel in onze voedselvoorziening. Dankzij deze bijen groeien er appels en pruimen aan de bomen en kunnen we genieten van lekkere aardbeien en bessen. In de kassen worden bijen ingezet voor de bestuiving van paprika’s en bv courgettes, en zonder deze bijen geen koffie of chocolade.

Wereldwijd zorgen de bijen voor tenminste 80% van de landbouwproductie.

Maar deze bijen hebben de zorg van de mens nodig en daarom zijn er gelukkig de imkers die zich hiervoor inzetten.

Honing heeft een rijke variatie aan aroma's en kleur.

De textuur hangt af van de bloemen waarop de bijen vliegen en hun nectar halen.

Zij zetten nectar om in honing en zullen deze doormiddel van ventileren indikken.

De raatcellen worden afgesloten met een dun laagje was.

Wij kunnen de honing slingeren als het vochtgehalte in de raatcellen onder de 18% is.